Община Стара Загора
Библиотека "Родина"
Къща музей "Гео Милев" Националнен младежки конкурс за поезия Веселин Ханчев

Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" -
Стара Загора 2018

Тридесет и пето издание

Жури: Марин Бодаков, Мария Донева, Иво Рафаилов

Марин Бодаков  (1971, Велико Търново) – поет, журналист, университетски преподавател. Завършва специалност БългарскаMarin Bodakov 2 филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 2000 г. е литературен редактор на в. "Култура". През 2006 – 2009 г. е съветник по въпросите на културата в Кабинета на Председателя на Народното събрание. Преподавател е в Нов български университет и главен асистент по жанрове в печата, публицистика и художествена критика в Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". Женен е за преводачката Зорница Христова. Автор е на стихосбирките "Девство" (1994), "Бисквити" (1998), "Обявяване на провала" (2002), "Ангел в зоопарка" (2008), "Наивно изкуство" (2011), „Северна тетрадка” ( 2013) и „Битката за теб” ( 2016). Съставител е на сборника "Иван Вазов и..." (2000). В съавторство със Зорница Христова издава "Детето зад чина" (2012), а през 2013 г. излизат неговите интервюта с български литературни преводачи в книгата „Преведе от…“ .

През 2011 г. печели (заедно с Румен Леонидов) наградата за поезия „Иван Николов“. Носител е на отличието Рицар на книгата на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2014 г. Марин Бодаков е член на журито на националната награда за съвременна българска художествена проза „Хеликон“ при първото ѝ издание през 2002 г. Постоянен член е на журито на конкурса за есе „Цветан Стоянов“, организиран от НДК, от второто издание до закриването на конкурса (2003 – 2010). Член е на журито на националната награда за поезия „Христо Фотев“ за 2012 г., на националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2013 г. Председател е на журито на националната Славейкова награда за лирично стихотворение през 2014 г.

 

Мария Донева (1974, Стара Загора). Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1996 и 1997 г. участва в Стружките вечери на поезията в Република Македония.
Печелила е награди от конкурси като „Веселин Ханчев“ (1993, 1994, 1995), „Магията Любов“, Казанлък (2005), „SMS-поезия“, Нова Загора (2005), Национален конкурс за поезия – Ямбол (2006), „В полите на Витоша“ (2007). Има втора награда от конкурса за кратък разказ „Рашко Сугарев“ (2008).
Освен поезия, Мария пише и текстове за джаз песни, като част от проекта JAP (Jazz And Poetry) – Джаз и поезия, представяне на джаз-стандарти с текстове на български.
Пиеси по нейни текстове се играят в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.
Работи като режисьор към програмата за арт терапия в Държавна психиатрична болница „Доктор Георги Кисьов“ – град Раднево.
Редактор е в електронното списание „LiterNet“.

 

Библиография
• Очи за красотата (1988)
• Сбогом на читателя (1996, 2003)
• Празнината меѓу нас (Охрид, 2005)
• Има страшно (2005; 2007, 2008)
• 50 години старозагорско куклено изкуство (2008)
• Прикоткване на смисъла (2009)
• Меко слънце (2010)
• Магазин за обли камъчета (2011)
• Перце от дим (2012)
• Заекът и неговата мечта (2013)
• Шепа лъскави череши (2013)
• Чисти стихотворения (2014)
• Тя се наслаждава на дъжда (2015)
• Любовта идва (2016)

 Иво Рафаилов (1977 г.,Бургас). Завършва културология в СУ "Св. Климент Охридски", работи като графичен дизайнер. Носител е на награди за поезия и фотография. Автор на стихосбирката "По пътя на покоя" (1996) и "Изброими изкушения" (2013).

1995 – Първа награда за поезия от Националния поетически конкурс „Веселин Ханчев“, приз „Златното яйце“
2013 – Номинация за наградата „Николай Кънчев“
2013 – Номинация за националната награда „Иван Николов“
2014 – Номинация в националния конкурс „Христо Фотев“
2014 – Национална литературна награда „Памет“ (година първа - година на Иван Методиев)