• Посещения: 203
Община Стара Загора
Библиотека "Родина"
Къща музей "Гео Милев" Националнен младежки конкурс за поезия Веселин Ханчев

Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" -
Стара Загора 2019

Тридесет и шесто издание

Жури: ВБВ, Мария Донева, Иво Рафаилов

VBV 20100203ВБВ (Васил Видински; София, 1977). Завършва българска филология и философия, работи в СУ „Св. Климент Охридски“ като преподавател по Философия на Новото време и Съвременна философия към катедра „История на философията“.

В литературата публикува и участва единствено под псевдонима ВБВ. От 1998 г. е главен редактор в редакторската група „Ред.гру“, в чиито манифести ВБВ се обявява против индивидуализма. Съорганизатор е на множество литературни инициативи – „Дыр Ряжущ“, Литурне, литмоб „Градски четения“, Литературен квартет, акорд:еон, Отворена литература, а през 2015 г. заедно с Мария Калинова, Камелия Спасова, Огнян Касабов, Юнуз М. Юнуз и Димитър Божков е автор на „ΧΑΟΣ (редакторски манифест)“.

ВБВ е носител на специалната награда на поетичния конкурс „Безсъници“ (1998), има първа награда на конкурса за криминален разказ „Агата“ (1999), двукратен носител е на наградата „Рашко Сугарев“ за най-добър публикуван разказ на автор до 35 г. Книгата „Typographische Räume – Типографски стаи“, с художник Съдбина Видинска, е носител на бронзова награда за 2003 г. на рекламния фестивал Adebar (Австрия).

ВБВ е автор на „Е:то.“ (2000; Литературен вестник) – дебютна стихосбирка, посветена на настоящето и на „Ще:“ (2011; Жанет-45) – книга за бъдещето. През 2022 г. предстои да излезе „: беше…“ – една книга за миналото.

 

 Мария Донева (1974, Стара Загора). Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1996 и 1997 г. участва в Стружките вечери на поезията в Република Македония.
Печелила е награди от конкурси като „Веселин Ханчев“ (1993, 1994, 1995), „Магията Любов“, Казанлък (2005), „SMS-поезия“, Нова Загора (2005), Национален конкурс за поезия – Ямбол (2006), „В полите на Витоша“ (2007). Има втора награда от конкурса за кратък разказ „Рашко Сугарев“ (2008).
Освен поезия, Мария пише и текстове за джаз песни, като част от проекта JAP (Jazz And Poetry) – Джаз и поезия, представяне на джаз-стандарти с текстове на български.
Пиеси по нейни текстове се играят в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.
Работи като режисьор към програмата за арт терапия в Държавна психиатрична болница „Доктор Георги Кисьов“ – град Раднево.
Редактор е в електронното списание „LiterNet“.

 Библиография
• Очи за красотата (1988)
• Сбогом на читателя (1996, 2003)
• Празнината меѓу нас (Охрид, 2005)
• Има страшно (2005; 2007, 2008)
• 50 години старозагорско куклено изкуство (2008)
• Прикоткване на смисъла (2009)
• Меко слънце (2010)
• Магазин за обли камъчета (2011)
• Перце от дим (2012)
• Заекът и неговата мечта (2013)
• Шепа лъскави череши (2013)
• Чисти стихотворения (2014)
• Тя се наслаждава на дъжда (2015)
• Любовта идва (2016)

 Иво Рафаилов (1977 г.,Бургас). Завършва културология в СУ "Св. Климент Охридски", работи като графичен дизайнер. Носител е на награди за поезия и фотография. Автор на стихосбирката "По пътя на покоя" (1996) и "Изброими изкушения" (2013).

1995 – Първа награда за поезия от Националния поетически конкурс „Веселин Ханчев“, приз „Златното яйце“
2013 – Номинация за наградата „Николай Кънчев“
2013 – Номинация за националната награда „Иван Николов“
2014 – Номинация в националния конкурс „Христо Фотев“
2014 – Национална литературна награда „Памет“ (година първа - година на Иван Методиев)