• Посещения: 2449
Община Стара Загора
Библиотека "Родина"
Къща музей "Гео Милев" Националнен младежки конкурс за поезия Веселин Ханчев

Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" -
Стара Загора 2023

Четиридесето издание

Жури: проф. Пламен Донев, Мирела Иванова, доц. Гергина Кръстева

VBV 20100203Ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов  поет, драматург и литературен критик, е първото изтъкнато име в тазгодишното жури на младежкия конкурс. Той е бил причастен към литературната проява още през 1988 г., когато поетичната му творба със заглавие „Камбанарията” е спечелила първото място. 35 години по-късно проф. Дойнов преподава история и теория на литературата, както и академично и творческо писане на студентите в НБУ. За своята поезия е отличаван още няколко пъти  взема наградите „Николай Кънчев” (2012 и 2016 г.) и „Иван Николов” (2004 и 2012 г.), с драматургията си спечелва „Иван Радоев” (2001 г.) и „Аскеер” (2006 г.), а за своите изследвания е премиран с „Христо Г. Данов” в категория „Хуманитаристика” (2012 г.).

Внушителен е списъкът на страните, в които книгите му са издадени, а текстове на проф. Пламен Дойнов са превеждани на всички европейски езици. Дългогодишен редактор е на седмичника „Литературен вестник” (още от 1993 г.), автор на 12 литературноисторически монографии и книги с литературна критика. Проф. Пламен Дойнов е съставител на над 50 научни и документални сборници в 8 издателски поредици в областта на историята на литературата.

ina ivanova

Напълно уместно поет, писател, драматург е и втората личност в журито на конкурса „Веселин Ханчев”  Мирела Иванова. Към визитката й се прибавят още респектиращите умения на литературен критик и изследовател, публицист и преводач с утвърдено име в европейското писателско семейство. Родена е на 11 май, професионален празник на библиотекаря и Ден за почит на светите братя Кирил и Методий, завършила е столичната Немска гимназия и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Била е главен уредник на къща музей „Иван Вазов” в София, а от 7 години е драматург в Народния театър „Иван Вазов”. От тези факти естествено произтича и авторството й на сценарии за документални филми, посветени на патриарха на българската литература. Съставител е на поетични антологии, в продължение на 13 години е водила своя коментарна рубрика в „Дойче Веле”.

Мирела Иванова е автор на повече от 10 книги с поезия и проза, носител е на националната награда за съвременна литература „Христо Г. Данов” и на европейската награда за модерна поезия „Херман Ленц”. Догодина ще й бъде присъдена голямата награда „Европейски поет на свободата”, а церемонията ще се проведе в полския град Гданск.

kameliya kondova

Преподавателят по съвременна българска литература в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” доц. Гергина Кръстева също се отличава със солиден списък успехи в науката и сред студентите, както и с дълъг списък от книги, студии и статии за българската лирика. Завършила е специалността „Българска филология” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Доц. Кръстева е автор на книгите „Лично и антологично. Автоантологични модели и персонални антологични присъствия в българската лирика от периода 2008  2017 г.”, както и на „Гласове и страници от вчера. Българска лирика 2012 – 2020”. Последното гостуване на доц. Кръстева в Стара Загора беше по покана на Библиотека „Родина” през юни миналата година за представянето на автора на наградения с „Букър” роман „Времеубежище” Георги Господинов. На същото огромно внимание, с което я изслуша публиката тогава, ще се радва и днес доц. Кръстева при съприкосновението си с младите таланти, участници в поетичния конкурс „Веселин Ханчев”.

Като част от визитката й на изявен изследовател на българската лирика може още да споменем, че е член на редколегията на списанието за българска литература и критика „Страница”.