• Посещения: 9837

СЪОБЩЕНИЕ!

Гала вечерта за обявяване на резултатите и награждаване на отличените автори от 38-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” ще се проведе присъствено на 17 декември 2021 г. (петък) от 17:00 часа в Регионалния исторически музей.

Традиционната Поетическа работилница за млади поети с журито на конкурса ще бъде на следващия ден – 18 декември (събота) от 10:00 часа в конферентната зала на хотел „Железник”.

Достъпът до събитията ще е възможен само срещу зелен сертификат или документ за наличие на антитела, издаден след 11.11.2021 г. и достъпен в електронната система на Министерството на здравеопазването.


 

Отчитането на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2021 се отлага за декември

Скъпи участници в XXXVIII издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”,

Поради извънредната епидемична обстановка в страната и поредния пик на пандемичната вълна от COVID-19 организаторите взеха решение Гала вечерта за обявяване на резултатите и награждаване на отличените автори от 38-ото издание на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев” да се отложи за 17 декември 2021 г. (петък) от 17:00 часа.

Тогава освен награждаването публиката ще чуе рецитал на отличените млади творци и ще бъде връчено „Златното яйце“. Тържествената вечер ще започне с премиера на стихосбирката „Постоянна експозиция” на Преслава Виденова. Миналата година тя бе безапелационният фаворит на 37-мото издание на поетичния конкурс „Веселин Ханчев“. Традиционната Поетическа работилница за млади поети с журито на конкурса ще се проведе на следващия ден – 18 декември, събота.

Жури на тазгодишното издание на Конкурса, в който за „Златното яйце” се бориха 95 млади дарования, бяха поетите Камелия Кондова, Ина Иванова и доц. Васил Б. Видински (ВБВ).

Гост на Гала вечерта ще бъде Георги Господинов – носител на множество престижни литературни награди и член на журито от предходни издания на конкурса. Предвидената среща с него ще е от 19:00 часа на същия ден.

Събитията ще се проведат при спазване на всички здравни и санитарни мерки.
Организаторите си запазват правото за промени в планираните събития, предвид развитието на епидемичната обстановка.

С надежда, че няма да се наложи Конкурсът да се отчита онлайн, Ви желаем да бъдете здрави, вдъхновени и успешни във всичко!


През есента на 2021 за тридесет и осми път Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев"veselin hanchev poet

При възникване на непредвидени обстоятелства в следствие на съществуващата кризисна обстановка в страната, резултатите от конкурса ще бъдат отчетени онлайн, а официалната церемония за връчване на наградите ще се случи на най-близката възможна дата.

Конкурсът е обичан и популярен сред младите автори от страната и се е утвърдил през годините като една необходимост за тяхното развитие. За много от участниците той е първо признание, първа публикация, първа стихосбирка. Националният конкурс е утвърдена школа за откриване на таланти, пространство за контакти и творчески обмен, място за раждане на нови творчески идеи. Тук младите творци се срещат с известни поети, общуват с критици и издатели, опознават се и създават нови приятелства

Ще сме Ви благодарни, ако проявите съпричастност към този
наистина стойностен младежки литературен форум и предоставите на съответните институти, училища, читалища и центрове за работа с деца регламента за участие в конкурса.
Надявайки се на Вашето положително отношение, оставаме с най- добри чувства за проявеното разбиране към благородната кауза на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев”. Желая успех на всички участници и очакваме Вашите поетични творби.

Желая успех на всички участници.
Милена Желева /п/
/зам.-кмет на Община Стара Загора/

 Организатори: Община Стара Загора, Библиотека „Родина”, Къща музей „Гео Милев"

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви.

В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса (29.10.2021 г. ), които нямат издадена стихосбирка. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби.

Конкурсните произведения се журират от утвърдени национални литературни творци и критици и от млади автори, лауреати на Голямата награда от конкурса през изминали години.

Награди:
Първа награда – призът „Златното яйце” и издаване на самостоятелна първа стихосбирка.
Втора и трета награда – парични премии.
Присъждат се и поощрения.

Отчитане на резултатите:
Резултатите от ХХХVIІI Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 29 октомври 2021 г. (петък). По традиция за участниците в НМКП „Веселин Ханчев” се организира Поетическа работилница – с участие на журито, която през 2021 г. ще се проведе на 30 октомври (събота). Конкурсната програма ще бъде изпратена на посочен от участника електронен адрес след 20 октомври 2021 г.

Творби на участниците се приемат до 30 септември 2021 г.:
на e-mail: lib@rodina-bg.org
на факс: 042 603 950
с препоръчана кореспонденция на адрес:
6000 Стара Загора, бул. „Руски” 17, Библиотека „Родина”

Изпратените творби трябва да са придружени с точно посочени: име, презиме и фамилия на участника; настоящ адрес; телефон; дата, месец, година и място на раждане.

Пътните и нощувките са за сметка на участниците. Организаторите осигуряват нощувки на преференциални цени при предварителна заявка до 26 октомври 2021 година.

Телефони за връзка и информация:
0884477915 – Красимира Лекова
0886463731 – Слава Драганова
042 630113, 042 603950 – Библиотека „Родина”
042 614863, 042 614862 – Отдел „Култура", Община Стара Загора.

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетическа столица на България.

Младите поети идват от всички краища на страната, готови да четат стихове, да ги слушат, да разискват, да спорят. За мнозина от тях това е първа изява, първо признание на таланта им. Но конкурсът се очаква и от утвърдените вече творци, за които общуването с младите е едно предизвикателство. За старозагорската общественост с афинитет към поезията конкурсът е бил и си остава един празник.

Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Камелия Кондова, Николай Дойнов, Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, Оля Стоянова, Иван Симеонав, Йорданка Белева, Яница Радева, Мария Калинова, Камелия Спасова, Иван Ланджев..., за да стане ясно, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” се превръщат действително от ярки “прохождащи” дарования в истински творци.

Съществуват и други литературни младежки конкурси, но Ханчевият конкурс запазва своята уникалност с фестивалния си характер. Тук младите автори се срещат с известни поети, общуват с критици, опознават се помежду си, зараждат се нови приятелства и творческо сътрудничество. Много важна е помощта, която оказват приятелите на конкурса - бивши участници, поети, критици, издатели. Те вярват в мисията на конкурса и участват активно в неговото осъществяване..